Sport Vaterpolo

VATERPOLSKA LIGA PRVAKA, FINAL 8 (HANNOVER 2019.)

ANDRO I PAULO PREDALI KRUNU NA PETERCE Sedam dugih godina, nema istog imena!

VATERPOLSKA LIGA PRVAKA, FINAL 8 (HANNOVER 2019.)
Sedam zadnjih sezona - sedam različitih prvaka Europe. Redom, 2013. Crvena zvezda, 2014. CNA Barceloneta, 2015. PRO Recco, 2016. Jug CO, 2017. Szolnoki, 2018. Olympiacos i sad 2019. Ferencvaros! Jug CO je nakon slavlja 2016. stigao iduće sezone do finala, ali nije uspio obraniti naslov. Sad to nije uspio ni Olympiacos. U ostalim slučajevima prvaci su prije finala predavali krunu. Zadnji koji uspio obraniti naslov bio je PRO Recco kad je nakon slavlja 2007. uspio slaviti i godinu dana poslije. Sjećamo se dobro toga. Oba puta je u finalu dobio Juga, prvo u Milanu s pogotkom razllike, a potom u Barceloni, i to u produžetku.

Ferencvaros, koji je zaustavio Jug CO prvog dana Final 8 u Hannoveru, otišao je do kraja. Prvi put je prvak Europe, ali ne i prvi put osvajač europskog trofeja. Naprotiv, sad ih ima deset. Ove godine je uzeo i prvi europski trofej koji se dijelio  - Superkup. I tada je dobio Olympiacos.  Ferencvaros je prvi put došao na završni turnir europske Lige prvaka čije se prvo izdanje održalo u sezoni 1996./97. (Napulj je bio domaćin), ali ni prije toga, a ovo je 56. izdanje najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, nije stigao do finala.

U Budimpešti krajem prošle godine, bitci za pokal pobjednika europskog Superkupa (Ferencvaros je lani, ali i godinu prije bio pobjednik Euro kupa), odlučivali su peterci. Tada se dogodilo da je prvi put od 1993. pobjednik Lige prvaka poražen za Superkup.

Ovaj put, u finalu Final 8 u Hannoveru, opet isto iako je Ferencvaros vodio s 1:0, 3:1, 5:2, 7:4, 8:5 i 10:7. Olympiacos u 32 minute igre nije vodio niti jednom. Uspio je dva puta izaći iz minusa (1:1 i 10:10). Vodio je nakon prve serije peteraca (Josip Pavić je u svojoj posljednjoj utakmici u karijeri obranio udarac u prvoj seriji), ali su nakon toga tri puta igrači grčkog prvaka promašili peterac. Treći put u prvoj dodatnoj seriji peteraca. Paulo Obradović nije bio među igračima koji su odlučivali budući je 28 sekundi prije kraja četvrte četvrtine zaradio treće isključenje, kao ni Andro Bušlje koji je treće isključenje upisao minutu i 20 prije kraja. Obradović se u finalu upisao u strijelce. Zatresao je mrežu Olympiacosa pred kraj druge četvrtine za 5:7. 
 
Ferencvaros se sad pridružio elitnom društvu koji su osvajali sve moguće trofeje u povijesti europskih kupova. Prethodno je četiri puta osvajao Kup pobjednika kupova, dva puta Euro kup / LEN kup te jednom Superkup, a to je prethodno uspjelo samo Pescari, Partizanu i Posillipu.

Osim što su ove sezone dobili Olympiacosa za Superkup te naslov prvaka Europe, Ferencvaros je 1998. dobio 'crveno bijele' u finalu Kupa pobjednika kupova. Inače, Ferencvaros je do naslova stigao krenuvši iz kvalifikacija. Zatim, prvi put je sastav koji je u skupini bio četvrti otišao do naslova. U skupini nije dobio niti jednu utakmicu protiv tri prvoplasirana sastava skupine (PRO Recco, CNA Barceloneta i AN Brescia), ali u Hannoveru je bio bez greške. Dobio je pobjednika druge skupine (Jug CO), zatim drugoplasirani sastav svoje skupine (CNA Barceloneta) te drugoplasiranog iz druge skupine ujedno branitelja naslova  (Olympiacos).

Jedan bivši Jugaš je (opet) osvojio naslov prvaka (Australac Aaron Younger, koji je igrao za Jug u sezoni 2014./15., bio prvak i 2017. sa Szolnokijem). Andro Bušlje nije uspio doći do svog trećeg naslova prvaka Europe (Jug CO 2006. i Olympicos 2018.), a Paulo Obradović do četvrtog (Jug CO 2006. i 2016., te Olympiacos 2018.).
Final 8 Hannover 2019.
Četvrtak, 6. lipnja
Četvrtfinala:
 Jug CO - Ferencvaros 9:10, CNA Barceloneta - BPM Sport Management 12:7, WASPO Hannover - PRO Recco 10:14, AN Brescia - Olympiacos 7:8.

Petak, 7. lipnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta:
 WASPO Hannover - AN Brescia 8:11, Jug CO - BPM Sport Management 11:8, polufinala: PRO Recco - Olympiacos 11:12, Ferencvaros - CNA Barceloneta 9:7.

Subota, 8. lipnja
Utakmica za 7. mjesto:
 WASPO Hannover - BPM Sport Management 8:10, utakmica za 5. mjesto: AN Brescia - Jug CO 12:13, utakmica za 3. mjesto: PRO Recco - CNA Barceloneta 8:7, finale: Olympiacos - Ferencvaros 10:10/peterci 3:4

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije