Sport Vaterpolo

VATERPOLSKA LIGA PRVAKA, FINAL 8 (HANNOVER 2019.)

PUK'O BALON U GRUŽU, PA PRAVAC SPLIT Kako je bura prije 22 godine pomogla Ferencvarosu kontra Juga?

VATERPOLSKA LIGA PRVAKA, FINAL 8 (HANNOVER 2019.)
Jaki udar bure u noći između četvrtka i petka oštetio je balon na gruškom balonu, koji nakon toga više nije bio za upotrebu. Vremenske neprilike su prouzročile tako nesagledive posljedice za dubrovački vaterpolo i plivanje. Ostali su bez 'krova' nad glavom, kojeg su dobili krajem 1993. godine.

Dogodilo se to između 27. i 28. veljače 1997. godine, i to dan uoči uzvratne utakmice polufinala LEN-a kupa u kojem je pod balonom Jug trebao ugostiti mađarski Ferencvaros. I sad kad je Ferencvaros suparnik Jugašima prvog dana ovogodišnjeg Final 8, završnog turnira europske Lige prvaka, naviru sjećanja na taj događaj od kojeg je prošlo više od 22 godine.

Tog jutra, kad je 'ispuho' balon te prekrio gruško plivalište, Jugaši nisu mogli trenirati. Došli u Gruž te gledaju. Što ćemo sad? Razletjela se uprava dubrovačkog kluba na sve strane. 'Užario' se telefon u kancelariji, koja je bila podno zapadne tribine: 'Halo Poljud, možemo li doći?'

Splitski bazen je bio Jugovo rezervno plivalište te je Neven Kovačević brže bolje ukrcao svoje igrače u autobus te krenuo put Poljuda. Ferencvaros je doputovao u Dubrovnik tog jutra, te su i oni krenuli put Splita. Tog vikenda je i Bellevue trebao igrati protiv Solarisa za prvoligaške bodove. I on je rješenje pronašao u malom bazenu Poljuda, ali dan poslije europskog ogleda Juga i Ferencvarosa.

U subotu prijepodne brojni Dubrovčani su sjeli u autobuse, kombije te osobne automobile i uputili se u Split. Jugaše su te večeri, 1. ožujka, došli podržati i sportski velikani. Vladimir Dugandžić je objektivom 'uhvatio' na tribinama Denija Lušića, Dina Rađu, Dubravka Šimenca... Više od 1200 gledatelja se natiskalo uokolo malog bazena te gledalo uzvrat u kojem je Jug slavio s 9:8, ali nije uspio izboriti finale LEN-a kupa jer je Ferencvaros dobio prvu u Budimpešti s 9:7. Tako je treću sezonu u nizu zaustavljen u polufinalu jednog europskog natjecanja (prethodne dvije u KPK-a). Priželjkivali su te 1997. godine kako će izboriti svoje četvrto europsko finale (Kup prvaka 1980. te Kupa pobjednika kupova Europe 1984. i 1987. godine – prvo je dobio, a iduća dva izgubio), ali...

Trojica Jugovih igrača koji su se te 1997. godine 'tukli' s Ferencvarosom i danas će se s istim 'potući'. U Hannoveru na Final 8 dvojica (Đani Pecotić i Miho Bobić) su pomoćnici Vjeka Kobešćaka, a preostali treći - Ognjen Kržić - od 2012. je sportski direktor dubrovačkog kluba. I kad se spominje Kržić, nek se zna kako je vlasnik pet naslova europskog prvaka: četiri je osvojio kao igrač, i to prva dva sa splitskim Jadranom (1992. i 1993.), a potom dva s Jugom (2001. i 2006.) s kojim je slavio 2016. kao sportski direktor. Ima Kržić kao igrač i LEN-a kup jer što Jug nije uspio te 1997. godine u svom prvom nastupu u vaterpolskom 'Kupu UEFA', jest tri godine poslije, 8. travnja 2000. godine. Nakon toga svi 'plaču'. Naime, bio je to prvi od ukupno 37 trofeja koje je Jug osvojio u zadnjih 20 godina!
Final 8 Hannover 2019.
Četvrtak, 6. lipnja
Četvrtfinala, 16 sati/susret 'A': 
Jug CO - Ferencvaros, 17.30 sati/susret 'B': CNA Barceloneta - BPM Sport Management, 19 sati/susret 'C': WASPO Hannover - PRO Recco, 20.30 sati/susret 'D': AN Brescia - Olympiacos.

Petak, 7. lipnja
Razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, 15 sati: 
poraženi 'C' - poraženi 'D', 16.30 sati: poraženi 'A' - poraženi 'B', polufinala, 19 sati: pobjednik 'C' - pobjednik 'D', 20.30 sati: pobjednik 'A' - pobjednik 'B'

Subota, 8. lipnja
15 sati: 
utakmica za 7. mjesto, 16.30 sati: utakmica za 5. mjesto, 19 sati: utakmica za 3. mjesto, 20.30 sati: finale.

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije