Sport Vaterpolo

VATERPOLSKI KLUB JUG CROATIA OSIGURANJE

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Bajka iz Budimpešte ili noć koja se ne zaboravlja!

VATERPOLSKI KLUB JUG CROATIA OSIGURANJE
Nema tko nije završio u bazenu na Margit szigetu, nema tko nije skakao od sreće, vikao, pjevao. Jug je četvrti put prvak Europe! Nakon tri izgubljena finala u gostima najjačeg europskog klupskog natjecanja, dobio je četvrto! Prvi put u svojoj povijesti osvojio je naslov na strani, u gostima, i to, ni manje, ni više, nego u zemlji vaterpola, u njegovom domu, Margit szigetu.

Ispisali su Jugaši prije točno tri godine, 4. lipnja 2016., povijest. Dvije prethodne sezone su plakali nakon svakog finala. Nisu uzeli niti jedan trofej, a onda ih je krenulo: Kup Hrvatske, Regionalna liga, prvenstvo Hrvatske te šlag na kraju, nešto što nitko nije mogao očekivati prvenstveno zbog velikog PRO Recca, a zatim Olympiakosa – naslov prvaka Europe. I gdje ćeš slađe, ljepše, bolje, nego dobiti baš dva najveća favorita te uzeti zlato.

Pjevao je Gruž, Jug. Slavio je u srcu Mađarske. Suze su potekle. Ni nakon finala nisu vjerovali da su dobili PRO Recco, a uspjeli su 24 sata poslije rušenja branitelja naslova zaustaviti i Olympiakos, kojem je to bio prvi poraz ove sezone! Uzeli su Jugaši te nezaboravne večeri sve sa stola LEN-e: Marko Bijač je bio najbolji vratar, a Felipe Perrone MVP Final 6.

Tkko se ne sjeća kako je trčao Brazilac na tribine nakon finala, otišao tamo gdje je sve ‘grmilo’ od sreće, oduševljenja. Cijeli turnir, čitavu tu sezonu, navijači su uzvikivali njegovo ime. Bila je to priika da im se zahvali. Pokloni.

- Ovo je bilo poput bajke. Ispunio sam san. Nikad nije bilo teže, ali smo uspjeli - rekao je Perrone.

Ne, nije bilo lako u finalu. Nervoza je parala nebo. Nakon što su skinuli prvaka, najskuplju momčad u povijesti vaterpola, branitelja naslova, PRO Recco, trebali su još jednom biti pravi. Jugov trener Vjeko Kobešćak je prije utakmice šetao pored bazena, uz Dunav. Kroz vrata legendarnog plivališta, put svlačionice, ušao je 45 minuta prije početka finala. Sportski direktor Ognjen Kržić je u to vrijeme još bio pored ulaza za gledatelje. Čekao je navijače koji nisu preuzeli ulaznice za utakmicu. Bilo je onih koji su stigli u zadnji trenutak, odlučili doći u Budimpeštu nakon što su na malim ekranima odgledali kod kuće pobjedu protiv Egera te dramu protiv PRO Recca, pobjedu koja će se pamtiti.

Lukša Jakobušić i Tomislav Dumančić, tada predsjednik i dopredsjednik dubrovačkog kluba (danas su u izmjenjenim ulogama) nisu otišli u VIP ložu. Špurijusa radi ostali su na mjestima gdje su bili i pratili utakmice protiv Egera i PRO Recca. U loži je bio drugi dopredsjednik (i danas je u toj ulozi), Željan Konsuo. Do Budimpešte je tog 4. lipnja 2016. potegnuo i legendarni hrvatski vaterpolist i trener, Ozren Bonačić. Došao je pružiti podršku svom učeniku, Vjeku Kobešćaku. Bonačić je bio među navijačima Juga, skupa s još nekim članovima uprave. Te večeri su u Budimpešti bili Mišo Glavinić, Đuro Lonza, Duško Vladović Relja, Goran Hrnić, Luko Vuletić… Najmlađi navijač Juga je bio tada dvogodišnji Đivo Kitin u pratnji mame Made. I on je bio s trubom, šalom i u majici Juga bodrio Perronea, Bijača i ostale.

Pamtimo kako se te večeri radovao klupski lječnik dr. Marko Margaritoni. Slavili su uz klupu Marko Bautović i Pavo Marković. Prvi je bio prekobrojan na Final 6 u Budimpešti 2016., a drugi je bio isključen u polufinalu te nije mogao igrati veliko finale. Paulo Obradović je nakon finala potopio gol, legao na njega. Uzeo koju sekundu predaha. Ne zbog umora, iako je kao i svi iscijedio sam sebe, već je stao i želio uživati u još jednom velikom trenutku u svojoj karijeri.

Gruž i nakon što je podigao usred Budimpešte 4. lipnja 2016. pokal prvaka Europe kao da nije vjerovao da je uspio. Ne, to više nije bio san!

Točno tri godine nakon tog veličanstvenog uspjeha Jugaši su odradili prijepodne trening u Gružu, a poslijepodne preko Munchena otputovali za Hannover. U četvrtak, 6. lipnja, u četvrtfinalu završnog turnira igraju protiv Ferencvarosa, mađarskog prvaka. Taj ogled koji počinje u 16 sati otvara ovogodišnji Final 8.

Polufinala se igraju u petak, 7. lipnja, a pokal prvaka Europe dijeli se u Hannoveru u subotu, 8. lipnja.
Finale 4. lipnja 2016.
Jug CO - Olympiakos 6:4 
BUDIMPEŠTA
 Plivalište Alfred Hajos. Gledatelja 4000. Finalni dvoboj Final Sixa. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Margeta (Slovenija).
JUG CO: Bijač (11 obrana), Popadić Batina, Macan, Fatović, Lončar, Joković (1), Garcia (1), Ivanković, Vrlić, Perrone (2), Benić (1), Obradović (1).
OLYMPIACOS: Pavić (8 obrana), Galanopoulos, Mylonakis, Delakas, Gounas (1), Fountoulis (1), Smith, Pontikeas, Ntoskas, Mourikis (1), Kolomvos, Mallarach, Vlachopoulos (1).
Igrač više: Jug CO 11/2, Olympiacos 10/2.
Peterci: Jug CO 2/2, Olympiacos -.
Četvrtine: 1:1, 2:1, 1:1, 2:1.

PRVA ČETVRTINA Joković je otvorio susret s dva šuta, nije prošlo. Pavić je “zaključao” vrata, a Olympiakos je poveo “šraubom” Mourikisa. Prve dvije situacije s igračem više Jug nije realizirao, ali treću jest golom Obradovića. Istaknuo se i Bijač s par obrana, zaustavio je Mallaracha s igračem više pa je prva četvrtina završila neriješeno.

DRUGA ČETVRTINA Jug je zaredao s pogreškama u napadu, a na drugoj je strani Bijač obranio pokušaje Mallaracha i Mylonakisa. Obradović i Garcia uzdrmali su Pavićevu vratnicu, a potom je Fountoulis s igračem više vratio prednost Grcima. No, Jug je već do kraja druge četvrtine preokrenuo. Benić je izjednačio, a Perrone iz peterca zabio za prvo vodstvo Dubrovčana.

TREĆA ČETVRTINA Olympiakos je izjednačio preko Gounasa, opet s igračem više. Nakon toga je Jug dvaput bio u istoj situaciji, bez gola, ali dobra obrana donijela je novu šansu koju je Garcia iskoristio za 4:3. Jugaši su u zadnju četvrtinu ušli s prednošću nakon što su se obranili s igračem manje.

ČETVRTA ČETVRTINA Opet su vratili Grci na početak, ali ne da im Joković gušta, zabija za 5:4 ispod Pavića! A onda je u seriju krenuo Bijač. Branio je redom Mylonakisu, Smithu, Ntoskasu, Mallarachu, svima! I to uglavnom s igračem manje u polju. Izdržali su Jugaši bez Benića i Macana koji su dobili treća isključenja, štoviše 11 sekundi prije kraja Perrone je iz peterca potvrdio slavlje!
Final 8 Hannover 2019.
U četvrtfinalu, prvog dana Final 8, završnog turnira, prvi put je domaćin njemački Hannover, u četvrtak, 6. lipnja, igrat će: Jug CO - Ferencvaros, Olympiacos - AN Brescia, BPM Sport Management - CNA Barceloneta te WASPO Hannover - PRO Recco.

Pobjednik Jug CO - Ferencvaros će u polufinalu, 7. lipnja, na pobjednika ogleda BPM Sport Management - CNA Barceloneta.

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije