Sport Vaterpolo

DUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM PRVENSTVU U VATERPOLU

NITKO KAO HRVATSKA Nitko kao Andro Bušlje!

DUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM PRVENSTVU U VATERPOLU

BUDIMPEŠTA Tekst i slika: Tonči Vlašić

Mađarska domaćin i najuspješnija reprezentacija u povijesti Svjetskih prvenstava. Ovo joj je bilo deseto finale SP-a!

- Ha, mi smo dobili oba finala protiv njih – istaknuo je Andro Bušlje.

Pazite tu priču. Montreal 2005. Njegovo prvo Svjetsko prvenstvo. Hrvatska izgubila od Grčke za broncu. Bušlje i do njega Miho Bošković zagledani u daljinu. Nije im bilo do ničega. Pokušaj da ih se utješi je pao u vodu. Riječi su glasile: Glavu gore, bit će još prilika za medalju.

- Bit će vraga – rekao je tada. Danas je sa zlatom oko vrata izbacio podatak. Pazite sad!

- Ovo mi je sedmo Svjetsko prvenstvo. Svih sedam puta smo igrali u polufinalu. Imam šest medalja! – naglasio je Bušlje uz dodatak: Ide me na Svjetskim prvenstvima. Ide.

Jedini je vlasnik svih šest hrvatskih medalja sa svjetskih prvenstava. Ima dva zlata, jedno srebro i tri bronce. Nakon Melbournea nije više izgubio niti jednu utakmicu za broncu.

- Ovo je sjajno. Baš smo odigrali sjajan turnir – dodao je 31-godišnji Bušlje, dijete Juga, danas član grčkog Olympiacosa. Da, nek se ne zaboravi. Plus s reprezentacijom olimpijski pobjednik 2012., olimpijski doprvak 2016. i europski prvak 2010. godine. Gdje su još medalja iz Svjetske lige, Svjetskog kupa i Mediteranskih igara.

- U reprezentaciji sam od kad je Ratko Rudić nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004. došao za izbornika. Od tada do danas nisam propustio niti jedno natjecanje. Uf, čini mi se kao da je Montreal bio jučer. Potom Melbourne i taj prvi naslov svjetskog prvaka. Izabrali me tada za doping kontrolu, a ja trk u svlačionicu po zastavu kako bi s njom bio na pobjedničkom postolju. Mislio ovaj što je bio zadužen dovesti me nakon proglašenja na doping kontrolu, kako idem pobjeć. Joj, sjećam se da sam se poskliznuo tada. Umalo se nisam razbio. Sad ovo finale. Deset godina poslije Melbournea. Na ovom kultnom mjestu i to protiv domaćina pred 7,8 tisuća mađarskih navijača. Prije toga dobili u polufinalu Srbiju, koja je osvojila sve u zadnje dvije i pol godine. Pa prije toga u četvrfinalu Italiju. Sjajno, baš sjajno.

Hrvatska je jedina u povijesti osvajala medalje na šest uzastopnih svjetskih prvenstava. Samo jedan igrač je sudjelovao u svih šest uspjeha - Andro Bušlje!

- Ha, ispada, ako hoćeš medalju na Svjetskom prvenstvu nazovi Andra Bušlju - razvukao je Bušlje osmijeh. Sretan. Presretan. Kao i svi u i oko hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije