Sport Vaterpolo

SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

POČINJE LOV NA ŠESTU MEDALJU (U NIZU) Amerikanci prva prepreka

SVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

Nitko nije uspio osvojiti medalju na pet uzastopnih prvenstava osim hrvatske vaterpolske reprezentacije. Čak ni Mađarska, koja je s deset medalja najuspješnija reprezentacija prethodnih šesnaest Svjetskih prvenstava.

Hrvatska je rekordni niz počela u Melbourneu 2007. godine. Do tada joj je pobjedničko postolje bilo nemoguća misija, a prva medalja je bila najsjajnija – zlatna. Potom iduća tri prvenstva je gubila polufinale, a dobila utakmicu za broncu. Na zadnjem prvenstvu je izgubila finale od Srbije. Isto je bilo i prošle godine u finalu Olimpijskih igara u Riju.

Prva želja naših uoči 17. SP-a, koji se igra na lijepom plavom Dunavu, u Budimpešti, na legendarnom plivalištu na Margaretinom otoku, popraviti vlastiti rekord. Osvojiti šesti put u nizu medalju na SP-u. Druga želja je doći u priliku u finalu uzvratiti Srbiji za dva spomenuta poraza. Naravno, naši ništa ne bi imali protiv da uzvrate Srbiji i prije finala.

Međutim, o Srbiji, kao i o Mađarskoj, kojoj rastu akcije zbog domaćeg terena, zatim Italiji, Crnoj Gori, koje se također spominju kao mogući osvajači medalje, naši će razmišljati tek u završnom dijelu prvenstva. Okrenuti su sad skupini u kojoj su favoriti, a u kojoj su SAD, Rusija i Japan. Prvo mjesto u skupini vodi izravno u četvrtfinale. S druge i treće pozicije se treba razigravati za plasman među osam.

Na putu do prvog mjesta u skupini prvo stoje Amerikanci, koji su našima bili suparnici i na startu najvećeg prošlogodišnjeg natjecanja, Olimpijskih igara. U Riju su naši slavili sa 7:5. Ove godine dobili su tri od četiri utakmice na početku pripremama za SP, i to usred SAD-a. Potom i u Ruzi na završnom turniru Svjetske lige, i to u utakmici za broncu te prije neki dan na turniru u Italiji. Dakle, uspješniji su naši u zadnje vrijeme, a sve ovogodišnje pobjede su ostvarili bez kapetana Sandra Sukna, koji se oporavio od ozlijede te je u Budimpešti. Ipak, znaju naši kako znaju bljesnuti Amerikanci. Dovoljno se prisjetiti polufinala Svjetske lige u kojem su ispustili pobjedu protiv Srbije, kasnijeg pobjednika. Ne čudi što je i Dejan Savić, izbornik Srbije, aktualnog olimpijskog, svjetskog i europskog prvaka, pobjednika Svjetske lige i Svjetskog kupa, upozorio u najavi prvenstva: Uz nas su kandidati za medalju Mađari, Hrvati, Talijani i Crnogorci, a mislim kako Amerikanci mogu nekoga 'ugristi'. Amerikance je spomenuo kao moguće osvajače medalje i Alessandro Campagna, izbornik Italije.  Kad je tako, jasno je, naše već u 1. kolu čeka najvažnija utakmica u skupini 'D'. U njoj ćemo dobiti i odgovor na pitanje: kakav je Sukno nakon ozlijede?

Derbi 'D' skupine počinje u 18.50 sati.
 

Skupine i naših 13!
U skupini 'A' SP-a su Brazil, Kazahstan, Crna Gora i Kanada, u skupini 'B' Francuska, Italija, Australija i Mađarska, u skupini 'C' Španjolska, Grčka, Srbija i Južnoafrička Republika te u skupini 'D' Hrvatska, SAD, Japan i Rusija. Pobjednik skupine 'D' čeka u četvrtfinalu pobjednika ogleda u kojem će igrati treći iz 'A' i drugi iz 'B'. U osmini finala drugi iz skupine 'D' igra s trećim iz 'C', a treći iz 'D' protiv drugog iz 'C'. Hrvatska pod vodstvom Tucka na 17. SP-u igra u sastavu: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno, Krapić, Šetka, Garcia i Marcelić
 

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije

Drvenik sutra bez vode

Drvenik sutra bez vode
Iz Konavoskog komunalnog društva obavještavaju kako će, zbog interventnih radova na vodoopskrbnom cjevovodu, sut...
Drvenik sutra bez vode