Sport Ostalo

TRADICIONALNA, 38. PO RADU FESTA POD JEDRIMA 'ORSANA' I 'PELIŠKIH JEDARA' OVE SE GODINE ODRŽAVA U SPOMEN NA PREMINULOG ANDRA KNEŽEVIĆA, LEGENDU DUBROVAČKOG I HRVATSKOG JEDRENJA, KOJI NAS JE NAPUSTIO POČETKOM GODINE U 91. GODINI ŽIVOTA

DUBROVAČKI NA STARTU REGATE U OREBIĆU 'Mnogima je ljeto nezamislivo bez Južnodalmatinske regate'

TRADICIONALNA, 38. PO RADU FESTA POD JEDRIMA 'ORSANA' I 'PELIŠKIH JEDARA' OVE SE GODINE ODRŽAVA U SPOMEN NA PREMINULOG ANDRA KNEŽEVIĆA, LEGENDU DUBROVAČKOG I HRVATSKOG JEDRENJA, KOJI NAS JE NAPUSTIO POČETKOM GODINE U 91. GODINI ŽIVOTA

Točno u 11 sati ispred Orebića je označen start 38. Izdanja Južnodalmatinske regate. Ukupno 41 brod iz Slovenije, Češke i Hrvatske krenuo prema Pomeni, cilju prve etape. Druga se jedri u subotu od Pomene do Prožure, a zadnja, treća, u nedjelju, 5. kolovoza, od Prožure do Dubrovnika.

Pobjednik će u nedjelju navečer podići pokal Atlantske plovidbe, pokrovitelja regate.

- I prve godine, 1981., Južnodalmatinska regata je krenula iz Orebića. Bova je bila ispred Vignja, pa nakon što su se okrenuli oko bove, brodovi su bili nastavili put prema Pomeni na Mljetu. Druga etapa je bila od Pomene do Prožure, mjesta također na Mljetu, ali se nije, kao danas, išlo prema Pelješcu, dok je treća etapa, kao što je i danas, bila etapa od Prožure do Dubrovnika. U idućim godinama ruta se prve i druge etape pomicala kako bi se regata produljila. Najprije se išlo oko otočića Aleksandrice ili Lirice. S godinama je dolazilo sve više brodova s malo dubljim kolumbama, pa nas je bilo strah, zbog plićine, ako se ide oko Lirice, da se netko ne nasuče. Zato je već dugi niz godina bova ispred otočića – napisao je Marinko Mikulanda, predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan, koji je sudionik svih izdanja regate.

Prva Južnodalmatinska regata održana krajem kolovoza 1981. godine okupila je petnaestak brodova. Rekordna je bila, sjeća se Mikulandra, 1994. godina kad su bila 62 broda. Prošle godine jedrila su 43 broda.

- Recimo kako je 50-ak brodova optimalan broj jer je danas teško, s obzirom na turizam, naći više vezova u Pomeni i Prožuri početkom kolovoza, kad se u pravilu regata održava. I za ovaj broj od 50-ak brodova je to problem, ali, eto, zna se za regatu, pa nam svi izađu u susret te uspijemo sve organizirati kako treba. Znate, prvih godina start bi jedne godine bio iz Orebića, a druge iz Dubrovnika. No, kako je teško bilo Jedriličarskom klubu Peliška jedra, a Orsanu lakše podnijeti trošak organizacije završne večeri, odlučeno je da regata uvijek kreće iz Orebića, a završava u Dubrovniku.

Južnodalmatinska regata je kratka, ne jedri se puno, druženje je izvanredno.

- Često se dogodi na regatama da se podijele nagrade, a u mjestu se ni ne zna što se događa. Ovdje je svima koji dođu vidljivo po završnoj svečanosti kako se do jedrenja i do njih kao sudionika drži. Opet, druženje je i tijekom same regate izvanredno. Pjesma je uvijek uoči regate u Orebiću, zatim na kraju prve i druge etape. Mnogima je ljeto nezamislivo bez Južnodalmatinske regate - naglasio je predsjednik Orsana.

Ovogodišnja 38. Južnodalmatinska regata održava se u spomen na gospara Andra Kneževića, legendarnog, ne samo dubrovačkog, već i hrvatskog jedriličara, člana Orsana, koji nas je početkom 2018. godine napustio u 91. godini.

Gospar Andro je 65 godina aktivno jedrio, a od toga proveo je 31 godinu na Orsanovoj legendarnoj jedrilici ‘Bobara’ s kojom je ostvario vrhunske rezultate. Jedrenju je naučio brojne generacije Orsanovaca, a u radu kluba sudjelovao je aktivno sve do posljednjih dana života. Sudbina je htjela da svoje oči zauvijek zaklopi baš u lučici Orsan 28. siječnja ove godine.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)

TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)
Osmijeh je zamijenila tuga. Napustio nas je noćas, nešto iza ponoći, Andro Zarač, dijete grada, rođen 6. siječnj...
TUGA JE PREVELIKA Andro Zarač (2000.-2019.)

Najnovije