Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Jexi

FILM TJEDNA
Alkohol, droga, cigarete i...pametni telefoni. Novu, galopirajuću ovisnost o smart phoneima tematizira sve više filmova s recentnog kino repertoara.

Nakon horrora 'Odbrojavanje' koji nas je smrtonosnom aplikacijom strašio za Noć vještica, u nepunih mjesec dana stigla je još jedna posveta pošasti mobilne telefonije, ovaj put u omotu romantične komedije.

Nazvan Jexi po virtualnoj asistentici (analogija sa Siri je više nego očita), film priča priču o samotnjaku Philu, introvertu s novinarskom izobrazbom koji se puno lakše snalazi u svijetu naprednih mobitela nego u stvarnosti. Kupnjom novog pametnog telefona zbližava se s umjetnom inteligencijom imenom Jexi i s njom razvija međusobnu ovisnost koja poprima komično-tragične razmjere.


Naslovnu je ulogu luzera preuzeo Adam DeVine, glumac specijaliziran za komedije, scenarist i producent kojemu je uloga Phila prirodno dobro sjela. Lice socijalno smetenog poštenjačine u kombinaciji s nizom ludih dogodovština koje ga spopadaju pravi su recept za nasmijavanje, u ovom slučaju s promjenjivim uspjehom.

Za razliku od 'Odbrojavanja' koje je sasvim nerealno stremilo upisu na listu filmskih klasika, 'Jexi' je nepretenciozno djelo za mladež i u tom se okviru iscrpljuje sav njegov potencijal.

Nema tu filozofiranja o otuđenosti i tehnologijama koje 'jedu dušu', tek neprekinuti niz gegova što sustižu jedan drugog i trude se biti cool. Možda i previše, jer je radnja često prenapregnuta, sa sporadičnim vulgarnostima za jeftino privlačenje tinejdžerske publike.

'Jexi' ipak ima i par dobrih updatea. Od cjeline odskače, primjerice, sporedna uloga prodavačice u trgovini mobitela. Komičarka Wanda Sykes urnebesna je kao deziluzionirana trgovkinja Denice koja zna sve o ovisnosti o mobitelima i psihološkim profilima junkieja. Dobro se snalazi i Alexandra Shipp kao Cate u roli biciklistice iz susjedstva kojoj je glavni lik itekako sklon, makar se te staromodne naklonosti srami.

Ako ovaj niskobudžetni film promatramo kao parodiju na sveopću opsjednutost gadgetima, on ispunjava funkciju. No, prikazati virtualnu pomoćnicu kao zaljubljenu šiparicu s napadima ljubomore prilično je neuvjerljivo, za ne reći iritantno.

Nakon odgledanih 'teleoperaterskih' hitoida ne preostaje nam drugo doli čekati film koji će o aktualnom trendu progovoriti ozbiljnije, bez preuveličavanja i isprovociranih emocija.
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj

IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj
U poslijepodnevnim satima došlo je do prometne nesreće u Konavlima, točnije kod mjesta Ljuta. Kako su nam rekli ...
IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj