Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Izazivač: Le Mans '66.

FILM TJEDNA
Lijepo je vidjeti u istom kadru dvojicu vodećih hollywoodskih imena srednje generacije. Christian Bale i Matt Damon, perjanice tog biranog društva udružile su (konjske) snage u najnovijoj sportskoj drami o mitskom sukobu automobilističkih asova Forda i Ferrarija.


Poprište zbivanja je francuski Le Mans, utrka se vozi 1966., a glavni su joj protagonisti fanatični dizajner jurilica Carroll Shelby (Damon) i neobuzdani profesionalni vozač Ken Miles (Bale), ratni veteran tenkist koji svoj PTSP sagorijeva za upravljačem bolida.

Film redatelja Jamesa Mangolda (Wolverine, Logan) iz nedokučivih razloga ima dvojno ime. Na američkom tržištu dosegao je vrh top ljestvice pod nazivom 'Ford vs. Ferrari', dok se Europljanima prodaje kao 'Izazivač: Le Mans '66.'.

Kako god, okosnica radnje vječni je sukob SAD-a i Starog kontinenta, u to vrijeme obilježen korporativnim rivalstvom Forda i Ferrarija oko dominacije na trkaćim stazama. Odabirom teme 'Izazivač' se vjerojatno neće svidjeti širokim gledateljskim masama.

Ljubitelji Formule 1 i sličnih oktanskih ogleda doći će na svoje, makar prikazani bolidi iz preddigitalnih 1960-tih nisu ni sjena današnjim 'raketama'. Utješno je što se ostatak publike neće dosađivati zahvaljujući jakoj emotivnoj komponenti ove najnovije posvete snazi ljudskog duha u borbi s naoko nepremostivim tehničkim i životnim barijerama.


Istina, do pravih utrka treba preživjeti skraćenu prapovijest nastanka Fordova 'osvetničkog' automobila, stvorenog kako bi konkurentskom Ferrariju oduzeo primat na tržištu i pobjedničkom postolju. Pretežito dokumentaristički dio filma donekle je zamarajući, no na sreću su tu dvojica glavnih protagonista koji interakcijom nadilaze glavnu sportsku odrednicu radnje.

Junaci koje tumače tandem Damon-Bale punokrvni su ljudi, entuzijastični i zdvojni prema krajnjem cilju. Damonov 'ludi vozač' Miles uzgred je obiteljski čovjek i uzor svom sinu (solidni junior Noah Jupe) kojega o tajnama života uči, a gdje drugo doli na trkaćoj stazi. Dodana vrijednost ovom sportskom spektaklu su i dobro razrađeni sporedni likovi (Tracy Letts je izvrstan kao prgavi šef imperija Henry Ford II, Caitriona Balfe nadilazi ulogu žene, majke i domaćice Miles etc.).

Neki već spominju i nominacije za Oskare filma koji glavne zvijezde stavlja u rang starijih kolega po volanu, Stevea McQueena i Paula Newmana.

 
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj

IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj
U poslijepodnevnim satima došlo je do prometne nesreće u Konavlima, točnije kod mjesta Ljuta. Kako su nam rekli ...
IMA OZLIJEĐENIH Prometna nesreća u Ljutoj